Karmean kiehtova Tšernobyl - tätä et tule kokemaan kuin kerran elämässäsi! Omatoimimatkailu Tšernobylissa on kiellettyä, joten Traveller järjestää opastetun matkan aavekaupunki Pripyattiin, Tšernobyliin ja alueeseen, jonka olet nähnyt vain pelkoa tihkuvissa uutisissa. Pääset myös tutustumaan Ukrainasta paenneen entisen presidentin Viktor Janukovytšin hulppeaan palatsiin, johon hän rakennutti 140 hehtaarin tontilleen eläintarhan, ampumaradan, golfkentän, tenniskenttiä, kasvihuoneen ja helikopterikentän. Autotallissa on kymmenien vanhojen autojen kokoelma. Päärakennus on toimitettu Suomesta Honkarakenteen tehtaalta.

Matkaohjelma

Päivä 1 Saapuminen Kiovaan

Kokoonnumme Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lento Helsingistä Kiovaan lähtee 16:10. Perillä olemme klo 18:15, jossa ryhmää on vastassa kuljettaja busseineen. Majoittuminen hotellissa Dnipro 3+* , joka sijaitsee erittäin hyvällä paikalla Kiovan keskustassa. Kiova on aivan uskomaton matkakohde ja joka kerta se yllättää täydellisesti ensikertalaiset ja saa rakastumaan vilpittömästi kaupunkiin ja sen rentoon menoon. Kiova on täynnä vihreyttä upeilla näköaloilla, rakennukset ovat kauniita ja todella upeita street art- taidonnäytteitäkin löytyy.  Kirkko - ja luostaribongareille tarjolla toinen toistaan koristeellisempiä pytinkejä, shoppailijoille katunsa luxusmerkeille ja kadun alla risteilee uskomaton verkosto pikkuputiikkeja, useita satoja liikkeitä joista saat kaiken ja vähän enemmänkin. 

Kaupungin pääkatu on Khreschatyk, jonne matkailijat ja paikalliset tungeksivat viikonloppuisin pitämään hauskaa ja nauttimaan tunnelmasta ja uskomattomista esityksistä. Toinen kaunis joskin hieman rauhallisempi kävelykatu on Andriyivsky uzviz. Metro on Kiovassa kätevä liikkumismuoto noin klo 06-24. Poletit ovat erittäin edullisia ja niitä saa luukulta tai automaateista ja kolmelinjaisen metrolla on ydinkeskustassa Itsenäisyyden aukion tienoilla kolme asemaa, joilla voi vaihtaa linjasta toiseen.

Hotellimme vieressä, itsenäisyyden aukion ympäristössä on runsaasti erilaisia terasseja, joilla voi nauttia kaikkea alkoholista jäätelöön, ja täällä kannattaa viettää hyvällä säällä aikaa. Mikäli lähtee näköalapaikalta kohti Petsherskin Lavra –luostarialuetta, tulee vastaan puistojen alue, jolla etenkin kuumalla kelillä on mukava kävellä, istuskella, nauttia virvokkeista tai kuunnella kesäisiä konsertteja.

Kaupunki on siisti, ravintoloita ja kahviloita löytyy lukemattomia. Vaikka kiovalainen keittiö on vahvasti lihapainotteinen, löytyy kasvisruokailijoille syömistä helposti, myös vegaanisia vaihtoehtoja.

Päivä 2 Kiova ja Suuren isänmaallisen sodan museo

Hotellilla nautitun aamiaisen jälkeen lähdemme mielenkiintoiselle Ukrainan pääkaupungin Kiovan kiertoajelulle. Kiovasta löytyy paljon nähtävyyksiä, massiivisia monumentteja, vaikuttavia katedraaleja, moderneja kauppoja sekä paljon Itä-Euroopan eksotiikkaa.

Rodina Mat, eli Äiti synnyinmaa tarkoittaa Kiovassa sijaitsevaa isoa, vapaudenpatsastakin korkeampaa 102-metristä ruostumattomasta teräksestä rakennettua monumenttia, joka siintyy kaupungin horisontissa Lavran kirkontornien vieressä. Patsas on vain katto maan sisällä sijaitsevalle "Museum to the Great Patriotic War" , eli toisen maailmansodan museolle, jonne pääsemme katsomaan lajaa valikoimaa sotaan liittyvää historiaa. Museo ja patsas ovat symboleita toiselle maailmansodalle, joka aiheutti suuria tuhoja Ukrainassa. Museon alimpaan kerrokseen on nyt tehty koskettava näyttely Itä-Ukrainan konfliktista. 

26 huhtikuuta 1986 tapahtui historian suurin ydinvoimakatastrofi. Räjähdys tapahtui ydinvoimalan neljännessä lohkossa, vain 120 km Ukrainan pääkaupungista, lähellä Valko-Venäjän rajaa. Kiovassa on Tšernobylin muistoksi rakennettu kiehtova museo, jossa voi myös käydä iltapäivästä omatoimisesti, mikäli jää aikaa. Museossa on nähtävillä kaikenlaista Tšernobyliin liittyvää esineistöä, videoita, ajoneuvoja, suoja-asuja ja tienviittoja. Myös valokuvia esimerkiksi mutanttieläimistä on esillä.

Päivä 3 Chernobyl Alienation Zone

Buffetaamiaisen jälkeen kuljettaja ja bussi noutaa meidät hotellilta ja lähdemme kokopäiväretkelle Tšernobylin suljetulle alueelle, läpi kolmen tarkastuspisteen hyytävään aavekaupunki Pripyatiin. Pripyatin kaupunki oli räjähdyksessä pahiten kärsinyt kaupunki, sillä se sijaitsee lähimmillään vain 2 kilometriä Chernobylin reaktorista numero 4, jossa tuhoisat rajähdykset tapahtuivat ja asukkaat joutuivat muutamassa tunnissa hylkäämään koko entisen elämänsä. Vaikka luomakunnan herra on tehnyt alueesta itselleen elinkelvottoman, on muu luonto valtaamassa sitä takaisin itselleen.

Ennen Tšernobylin kaupunkiin, ydinvoimalaan ja Prypjatiin saapumistamme poikkeamme Kylmän sodan aikaan perustetussa salaisessa tukikohdassa. Varustus oli viritetty huippuunsa ja paikka oli myös määrätty myöhemmin hävitettäväksi, mutta ydinvoimalaonnettomuuden tapahduttua, jätettiin kaikki ennalleen käyttökelvottomana.

Se miten tolkuttoman kokoinen ”antenniseinä” on saatu piilotettua ihmisiltä, onkin jännä juttu. Rakennelma ulottuu kymmenien metrien korkeuteen, mutta sitä ei satunnainen kulkija näe maan pinnalta. Mutta kun ydinvoimala räjähti ja aiemmin alueella käytössä ollut tie jouduttiin sulkemaan sitä ympäröineen vakavasti saastuneen metsän takia, avautui mahdollisuus nähdä rakennelma muualtakin kuin sen juurelta. Uudella tiellä on kohta, johon rakennelma näkyy muutamien sekuntien ajan, kunnes se taas katoaa täysin näkymättömiin. Tutkaseinä tunnetaan myös nimellä Woodpecker, koska teki tikan poraamista muistuttavaa ääntä toimiessaan.

Pripyat oli neuvostoaikainen kommunismin mallikaupunki, joka oli rakennettu ydinvoimalan työntekijöille ja heidän perheille. Pripyatista löytyi kaikki uuden ja modernin kaupungin mukavuudet: juna-asema, satama, sairaala sekä huvipuisto, jota ei ikinä keretty avaamaan. Pripyat oli nuori kaupunki ja tämän asukkaiden keski-ikä ainoastaan 25 vuotta. Pripyatissa oli monta koulua, leikkikoulua sekä leikkipuistoa. Saat kokea kaupungin, jossa aika on pysähtynyt ja mikään ei ole muuttunut sitten huhtikuun 27 päivä vuonna 1986, kolmen tunnin ja 49 tuhannen asukkaan evakuoimisen jälkeen. Pääsemme tutustumaan myös itse ydinvoimala-alueeseen, ainutlaatuiseen kohteeseen, joka puhuttaa ihmisiä vielä tänäkin päivänä - mikä oli syynä onnettomuuteen ja mitä onnettomuuspäivänä oikeasti tapahtui.

Tšernobylin suoja-alue (ulottuu noin 30 km päähän onnettomuuslaitokselta) ei edelleenkään sovellu pysyvään asumiseen, mutta ohjatut vierailukierrokset alueella eivät altista vaarallisille säteilytasoille. Kun matkanjärjestäjien ohjeita noudattaa, ei matkailijoille aiheudu vierailusta haittaa eikä erityisiä suojavarusteita tarvita.

Päivä 4 Mezhyhirya, maasta paenneen presidentin palatsi

Aamupalan jälkeen lähdemme bussikuljetuksella Ukrainan erotetun ja maasta paenneen presidentin Viktor Janukovytšin näyttävään maaseutupalatsiin, joka jättää jopa Englannin Buckinghamin palatsin toiseksi. Hän eli kuin kuningas ja taloja pidetään nyt korruptionäyttelynä turisteille erityisluvalla. Täällä käy selväksi, kuinka härskisti maan johtaja käytti valtion rahaa omien unelmiensa toteuttamiseen. Kylpylä, laivaravintola ja oma golfkenttä on vielä pientä näillä tiluksilla. Hirsipalatsissa oli esimerkiksi presidentin itse itselleen ostama 39 miljoonaa euroa maksava kattokruunu. Lisää infoa ja loistavia kuvia tästä hulluudesta löytyy matkanjohtajanamme toimineen Miljan blogista iltalehdessä http://blogit.iltalehti.fi/milja-kopsi/2016/05/07/talta-nayttaa-janukovitsin-hulluus/

Päivä 5 Paluu Helsinkiin

Aamupalan jälkeen huoneiden luovutus ja kuljetus lentokentälle, josta suora lento Helsinkiin lähtee klo 11:50 perillä Helsingissä olemme klo 13:55.


Matkojen ajankohdat

30.8.-3.9.2018 - 5 paikkaa jäljellä

Matkan hinta

Alk. 819 EUR / henkilö

1hh lisämaksu hotelleissa EUR 105

Hintaan sisältyy

- Lentoliput Ukraine International Airlines lentoyhtiöllä Helsinki-Kiova-Helsinki
- Majoitus Kiovassa Dnipro hotellissa 3+* 4 yötä jaetussa 2 hh huoneessa aamiaisilla
- Kuljetukset ja retket ohjelman mukaisesti
- Lounaat retkipäivinä (2 kpl)
- Paikallisen oppaan palvelut kohteissa
- Suomenkielisen matkanjohtajan palvelut koko matkan aikana
- Sisäänpääsyliput museoon ja Tšernobylin suljetuille alueille
- Pakollinen Tšernobyl-vakuutus

Hintaan ei sisälly

- Matkavakuutus
- Omat henkilökohtaiset kulut ja ostokset
- Tipit
- Travellerin palvelumaksut

Tutustu matkaehtoihin
Ennakkovaraus Kiovaan ja Tšernobyliin